Hvilke kostnader og gebyrer har et forbrukslån?

renter-pa-forbrukslan

Du har sikkert fått med deg at det å ta opp et lån ikke er gratis. Det er en del kostnader forbundet med dette og spesielt når det kommer til forbrukslån.  På et forbrukslån må en gjerne betale renter og et par gebyrer.  Noe av det folk flest sliter med er forskjellen på den nominelle renten og den effektive renten. Kort fortalt er nominelle rente, den renten vi betaler til banken for å låne pengene. Men siden vi også betaler gebyrer til banken i tillegg til renten, så blir disse samlet sammen og lagt til den nominelle renten. Dette gir den effektive renten som er de beløpet lånet koster oss hvert år.

Renter på forbrukslån

Rentene på et forbrukslån utgjør uten tvil den største utgiftsposten på lånet. Det er stor forskjell på rentesatsen hos de ulike bankene, så her gjelder det å holde seg våken når du ser gjennom de ulike tilbudene du har mottatt. Den laveste nominelle renten på et forbrukslån er på ca. 6,9%.  Men det du betaler totalt sett er den effektive renten og den kan være en del høyere, spesielt om det er lagt til høye gebyrer på lånet.  En annen ting er at det er sjeldent du blir tilbudt den lave rentesatsen. Da må du i tilfelle få en veldig bra kredittscore og dette får du kun om du har en høy inntekt og lite eller ingen gjeld. Derfor betaler de fleste en effektiv rente på rundt 15% for et forbrukslån. Du kan derfor si at en effektiv rente på mindre enn 15% er et bra tilbud, mens en rente på 20% er for høyt og du bør derfor se om du kan finne et bedre tilbud.

Gebyrer i tillegg til renten

Hos alle banker må du også betale et termingebyr hver måned. Gebyrets størrelse kan variere, men ligger ofte på mellom kr 30 og kr 60 per måned.  Det kan derfor fort bli et par tusen kroner å spare ved å velge et lån som har et lavt termingebyr. Sist, men ikke minst må du som regel også betale et etableringsgebyr. Dette gebyret legges til lånesummen og skal kun betales ved opprettelse av lånet. Gebyret ligger vanligvis på mellom kr 600 og kr 2000. Ellers kan det forekomme ekstra gebyr for å få tilsendt den månedlige fakturaen per post samt purregebyr om du ikke betaler regningen til tiden.